martes, marzo 28, 2006

Una banca ètica al País Basc i a Navarra

Amb el suport de la Banca Popolare Etica, entitats basques impulsen un banc que fa una crida a l'estalvi responsable i aposta per projectes socials. La iniciativa funciona a Bilbao i Pamplona i espera arribar a tot l'Estat.
L'objectiu és oferir a les entitats i a la ciutadania una fórmula d'estalvi sobre la base de valors ètics i que permeti donar suport, a través de préstecs, a activitats econòmiques amb un impacte social positiu.
Fiare es una iniciativa impulsada per organitzacions socials del País Basc amb la idea de crear una banca ètica.El projecte va començar a gestar-se fa tres anys amb la creació de la Fundació Inversió i Estalvi Responsable (Fiare) per part de 52 organitzacions socials i amb el suport de la Banca Popolare Etica d'Italia, fins que a l'octubre del 2005 es va engegar a Bilbao una banca ètica que promou dipòsits i préstecs amb valors de responsabilitat social.
Fiare ja ha aprovat tres préstecs a projectes de Bilbao, Navarra i Costa d'Ivori. A través d'aquesta oficina, Fiare rep sol·licituds de dipòsits d'estalvi, que passen a gestionar-se mitjançant la Banca Popolare Etica, i promou l'accés a préstecs per a iniciatives de caràcter social.
Tot i que aquesta banca ètica s'ha impulsat des del País Basc, la idea de Fiare és animar organitzacions de tot l'Estat perquè engeguin la iniciativa en les comunitats autònomes en les quals treballen. De moment, aquesta proposta l'ha recollit la Xarxa d'Economia Alternativa i Solidària de Navarra, que aglutina 33 empreses i entitats, i que “en tan sols dos mesos, i obrint dues hores a la setmana, ha recollit gairebé un milió d'euros”, apunta el director de Fiare.
Es preveu obrir dues noves seus a Sant Sebastià i Vitòria i ja hi ha converses amb entitats de Catalunya, País Valencià i Andalusia.
La idea és que l'any 2010 el Projecte Fiare i la seva banca ètica es converteixin en una cooperativa de crèdit que funcioni de manera autònoma i que estigui en mans de les associacions espanyoles.
Si treballes en una entitat i estàs interessat en impulsar el Projecte Fiare de banca ètica, contacta amb la Fundació Fiare. Ho pots fer a través de la seva pàgina web o al correu electrònic info@fiare.org. També pots conèixer Triodos Bank i Oikocredit, altres experiències d'economia solidària

1 comentario:

Portobello dijo...

Banca ética? tal vez en algún paraiso que no sea de corrupción, como lo es el de Marbella. Te animas a dar tu opinión en mi blog de Periodista Digital sobre los últimos aconcetimientos de Marbella?? ánimo! Saludos