jueves, marzo 30, 2006

Preguntes a Esquerra Republicana

El Congrés dels Diputats ha aprovat a primera hora d’aquesta tarda el projecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya. És una decisió històrica. Per molts motius. Per a Espanya, perquè mai fins ara no s’havia aprovat la reforma d’un Estatut d’una comunitat autònoma de les que havien accedit a l’autonomia per la via de l’article 151 (per entendren’s, de les què havien estat descrites el 1978 com a nacionalitats històriques).

Per a Catalunya, és el primer cop que s’aprova un Estatut per substituir-ne un altre en vigor; això no havia passat mai fins ara: ni el 1918, ni el 1932, ni el 1979. En aquelles dates hi havia règims autoritaris o se sortia de dictadures. Ara portem vint-i-vuit anys des de l’aprovació de la Constitució i vint-i-set des de l’entrada en vigor de l’Estatut de Sau. En aquest context, l’aprovació d’un nou Estatut no és només un fet històric sense precedents, sinó també una notícia molt saludable per a la normalitat institucional i la pervivència de la democràcia.

Però vet aquí que un dels partits que van donar suport al text que va aprovar el Parlament el 30 de setembre, ERC, ha decidit votar-hi en contra al Congrés. I, des del respecte que em mereixen totes les opcions polítiques democràtiques i les decisions que puguin prendre els partits, no em puc estar de fer-me algunes preguntes, que crec que no són menors, ni purament retòriques (i traslladar-les també a la ciutadania i als dirigents d’ERC).

Si votar NO al text d’Estatut vol dir quedar-se amb el del 1979... si tothom (i també ERC) diu que aquest text és infinitament millor que el del 1979...

1.- ¿Què hauria passat si la majoria haguéssim votat que no a l’Estatut?
2.- ¿En l’actual conjuntura política, hauria estat possible un altre text?
3.- ¿No deu ser, més aviat, que ERC es permet el luxe de votar que no i mantenir una presumpta puresa ideològica, en la seguretat que els altres li salvarem l’Estatut?

I si és així. 4.- ¿Què hauria fet ERC si el seu vot en el Ple del Congrés hagués estat determinant per salvar o enfonsar definitivament l'Estatut? ¿També hauria votat que no?

Per què resulta que el nou Estatut servirà després per governar a Catalunya amb més competències i amb més recursos. ¿O es que ERC hauria preferit continuar governant amb els recursos i les competències del 1979?

No hay comentarios: