martes, febrero 13, 2007

Productes ecològics i inclusió social al menjador escolar

Silvia Torralba (canalsolidari.org)

Des de fa cinc mesos, professorat, pares, alumnat, monitors i personal de cuina de l'escola Torrent de Can Carbassa, en el barri barceloní d'Horta-Guinardó, treballen junts en un projecte que pretén convertir el menjador de l'escola en un espai que també tingui en compte aspectes ètics, ambientals i socials. Cada dia, en el menú dels alumnes que es queden a menjar en aquest col·legi s'inclouen fruites i verdures que procedeixen de l'agricultura ecològica i productes de comerç just.


“Vam començar provant a l'escola d'estiu i ara donem 300 menús al dia en una aposta per altres hàbits alimentaris”, explica la directora del centre, Pepa Carreras. L'escola Torrent de Can Carbassa porta a terme amb la Fundació Futur un projecte que aposta per un nou concepte de la gestió dels menjadors escolars, en els quals qüestions socials i ambientals també tinguin protagonisme.


La iniciativa la va engegar Futur al setembre del 2005 i ja són quatre els centres educatius que participen en aquest projecte que combina la restauració sostenible i justa amb la inclusió sociolaboral.


Uns 1.200 escolars de quatre centres de Barcelona participen en el projecte Menjadors Escolars Sostenibles. Es tracta d'apostar per una “gestió ecoconscient dels menjadors escolars, amb valors socials i ambientals”, assenyala Isabel Coderch, responsable de la iniciativa ‘Menjadors Escolars Sostenibles’ de Fundació Futur. Això significa no només utilitzar aliments ecològics de camps de cultius propers i nous ingredients com la quinoa i el cuscus, sinó també promoure el reciclatge i la recollida selectiva de residus a les cuines escolars, realitzar activitats a les escoles com la gestió d'horts i facilitar la inclusió laboral.


En l'actualitat, cinc dones amb responsabilitats familiars i en situació d'atur de llarga durada s'han beneficiat del programa de la Fundació Futur i formen part d'un procés d'inserció sociolaboral com a ajudants de cuina, monitores o en el servei de neteja. De moment, les escoles que participen en el projecte de Menjadors Escolars Sostenibles han modificat la manera de gestionar els seus menjadors i han apostat per incloure productes ecològics i de comerç just. No obstant això, la idea és anar més enllà i aprofitar el potencial de la iniciativa per promoure a tota l'escola activitats de sensibilització, com visites dels agricultors que proveeixen productes ecològics i tallers sobre hàbits alimentaris.


La iniciativa també suposa donar suport a agricultors locals promotors d'agricultura ecològica. A l'escola Torrent de Can Carbassa, per exemple, els alumnes col·laboren en el manteniment d'un hort escolar i en algunes ocasions fins i tot han utilitzat els productes conreats en l'elaboració dels menús del menjador. La iniciativa, a més, suposa donar suport a agricultors locals promotors d'agricultura ecològica. Això significa “donar una sortida a productes agraris arribant de manera directa al consumidor, sense intermediaris”, explica Rubén Valls, agricultor proveïdor d'aliments ecològics a les escoles, que parla de la importància que “els menjadors escolars fomentin l'agricultura local i ecològica”.


La Fundació Futur treballa de manera coordinada amb les escoles, assessorant les associacions de pares i mares d'alumnes i la direcció. La idea de Futur, a més, és poder assessorar altres centres educatius perquè de manera autònoma també apliquin el projecte.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Hola!

L'enllaç a l'article és:

http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7920

i en castellà:

http://www.canalsolidario.org/web/noticias/noticia/?id_noticia=8487

Si a més de citar-nos ens enllaces, dones reconeixement i suport a la nostra tasca!

Gràcies!