viernes, abril 28, 2006

Nul respecte a la democràcia

Molt mala notícia. Entre totes les opcions possibles, Esquerra Republicana ha triat la pitjor, la que em sembla menys democràtica. L’opció Peter Pan evidencia un cop més el pànic d’ERC a fer-se major d’edat. I d’aquesta manera passa d’estar situada a la frontera a optar directament pels marges.

ERC no en té prou amb l’ampli ventall de possibilitats de vot que ofereix el propi sistema (SI, NO, vot en blanc i abstenció -tots ells perfectament legítims i democràtics), ha optat per una solució antisistema. Però oblidant-se que abans no solament havia triat formar part de les institucions democràtiques, sinó també del Govern de Catalunya.

La democràcia és un invent relativament recent del qual no tothom en pot gaudir al món. Al nostre país mai no havíem viscut un periode de democràcia estable en llibertat tan llarg i tan satisfactori com l’actual. I com ha recordat Manuela de Madre, moltes, moltíssimes persones aquí han patit l’ostracisme, la repressió, la presó i la mort per defensar els valors democràtics i l’Estat de dret. Promoure el vot nul des del Parlament i des del Govern denota un nul respecte al sistema democràtic.

ERC practica des de fa mesos un doble joc inacceptable. Juga a ser suposadament el partit de la puresa ideològica i de la coherència, però mentrestant reconeix que el nou Estatut serà molt millor que el vigent: en drets, en competències i en finançament. I que ens anirà bé que s’aprovi. D’aquesta manera, està convençuda que altres li farem la “feina bruta” d’aprovar un text molt millor que l’actual i amb el qual els futurs governs tindran moltes més eines i recursos per fer més polítiques socials i més infraestructures.

¿Eren això les mans netes?

7 comentarios:

xfebrer dijo...

Benvolgut Àlex,

Sense cap intenció de valorar positivament o negativa la decisió presa per ERC, crec que val la pena ser autocrítics i adonar-nos que tots plegats no ho hem acabat de fer massa bé.

És perillós caure en el parany de donar la culpa sempre als altres. ERC ho fa però no són els únics.

Gràcies pels teus escrits.

Xavier

Àlex Masllorens dijo...

Xavier,

Jo he estat molt crític amb el procés d'elaboració i de discussió de l'Estatut. Però crec que ara tocava fer pinya al voltant d'un text que millora substancialment el què tenim en vigor.

I, sobretot, tocava que el tripartit no regalés cap èxit a CiU. La famosa foto que tant ha molestat a ERC va ser un regal de Carod a Mas, perquè ja sabia que si no se la feia ell, Zapatero li oferiria a Mas.

Crec que tots hem de ser conseqüents, i no m'ha semblat que la decisió d'ERC davant el referèndum sigui la que hagi de prendre un partit de Govern.

Gràcies, però, pel teu comentari.

Anónimo dijo...

Benvolgut Alex,

No m'agraden les estrategies de comunicació de centrar-se en desacreditar la font en lloc de discrepar dels continguts de les propostes i possicions o encara millor: defensar les propies idees amb arguments.

Es evidentment mes facil assetjar a erc titllant-la d'aixo o alló, que defensar l'estatut que ha sortit de la foto mas-zapatero, pero es un greu error fer-ho si volem conreuar cultura democratica. Hi ha massa politic nervios amb erc , i comença a ser evident que per alguna cosa es .

Crec que CpC hauria de marcar la diferencia en estil en aquestes situacions. El fet que hagi estat difosa la teva legitima opinio al bulleti electronic de Cpc fa que d'una opinio teva, respectable pero discrepable obviament, s'acabi fent un article quasi institucional a CpC.

Com diu en Xavier, hi ha tantes actuacions criticables de tots els partits en el proces estatutari que aquesta mena d'apuntar-se al garrotazo al mono de erc es preocupant. Tan malament anem d'arguments pel si que cal primer desacreditar a ERC, que estiguis d'acord o no el que a fi i efecte defensa es el 30 de setembre, que a fi i efecte tots els diputats de CpC van votar?.

Els ciutadans son prou madurs per saber el que els conve votar, respectem-los i fem esforços en explicar la propia possicio o en el perque es millor el si que el no, el nul el blanc o l'abstencio. Pero no contribuim a un espectacle que a la majoria de ciutadans ens decepciona.

Gracies en qualsevol cas per la teva feina i el teu esforç que respecto i sovint admiro des de fa temps.

Sergi Gonzalez

Àlex Masllorens dijo...

Sergi,

Agraeixo sincerament el teu comentari i el respecto en la seva integritat. Només vull aclarir-te que a l'apunt setmanal s'hi posa un comentari personal que va signat i que no representa en cap cas l'opinió del conjunt de CpC (quan fem una declaració institucional l'aproven els organs pertinents i així es fa saber).

Anónimo dijo...

Estic d’acord amb tu quan dius que la postura de la direcció d’ERC és poc coherent. Per sort, però, els ciutadans en minúscules: persones anònimes que no segueixen estratègies tendencioses de consolidació en el poder –en aquest cas m’estic referint a la militància de base d’ERC– pensen que cal votar NO a aquesta proposta d’Estatut. Jo també ho penso.

I parlant d’incoherències: considero més intolerable el paper que alguns polítics catalans han representat en aquest teatre permanent en que s’ha convertit la política en el nostre país. Per a mi i per a molta gent han perdut tot el crèdit que tenien. Són capaços d’aprovar un text en el Parlament de Catalunya i després es desdiuen a Madrid sense la més mínima resistència... Era aquesta una postura preconcebuda? Tu i jo sabem que si. Lamentable.

Xus Ochoa

Àlex Masllorens dijo...

Personalment, crec que més que una postura preconcebuda era una obvietat. A ningú se li escapava (i els líders d'ERC també ho reconeixien) que l'Estatut és fruit d'un pacte entre el Parlament de Catalunya i les Corts generals. És una llei orgànica. I en quin pacte una de les dues parts s'ha d'empassar íntegrament el que li imposi una altra?

Anónimo dijo...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»