jueves, agosto 03, 2006

Creix el nombre d'estudiants de català a l'exterior

Creix l’interès per aprendre català arreu del món. Tant, que les comunitats de catalans que al llarg dels anys s’han anat formant per difondre la cultura catalana a l’estranger s’animen cada cop més a organitzar cursos oficials. Enguany els ofereixen 39 Comunitats Catalanes de l’Exterior (CCE), 12 més que l’any 2005. El nombre d’estudiants s’ha disparat fins als 1.726, quasi un 60% més dels 1.039 que es van apuntar l’any passat.

Aquests cursos reben el suport de la Generalitat de Catalunya. L’Institut Ramon Llull s’encarrega del suport pedagògic i de l’organització d’exàmens oficials homologats. I el Programa de Suport de les Comunitats Catalanes de l’Exterior en finança els costos; com explica el seu màxim responsable i director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Àlex Masllorens, aquest any s’hi destinaran 200.000 euros. “La tasca d’aquestes entitats de la societat civil per difondre la llengua catalana arreu del món és molt important i creiem que han de comptar amb el suport entusiasta del Govern de Catalunya”, ha afirmat.

La Cap de l’Àrea de Llengua de l’Institut Ramon Llull, M. Àngels Prats, troba que una de les raons de l’èxit és “el fet que Barcelona s’hagi posat de moda. Fins fa pocs anys, a les Comunitats Catalanes de l’Exterior els qui volien estudiar català eren els fills i néts dels exiliats catalans. Ara, però, hi ha també estrangers que volen aprendre la llengua perquè s’han interessat per Catalunya des del punt de vista arquitectònic, econòmic o turístic”.

Les Comunitats Catalanes que enguany ofereixen cursos de català per primer cop se situen a Argentina (2), Colòmbia, Cuba, França, Marroc, Regne Unit, Suïssa (2) i Xile. Dins de l’Estat espanyol però fora de l’àmbit lingüístic català, Sant Sebastià endega classes i Madrid s’apunta per primer cop al circuit pedagògic del Llull.

No hay comentarios: