viernes, junio 09, 2006

Artistes africans, còmic, immigració

El projecte “Ports. Immigració i ampliació d'Europa”, que es pot trobar a Internet, té com a objectiu sensibilitzar els joves sobre la realitat del fenomen migratori i evitar prejudicis i estereotips.

A la professora de Pipis, un nen xipriota de vuit anys, li ha cridat l'atenció que el nen tot just parli. A més, en els seus dibuixos apareixen dues mares: Diana, la seva mare biològica, i Li, l'assistenta xinesa de la família.Davant d’això, Diana acaba acomiadant Li tement que la suplanti com a mare i esposa.

Al final, Pipis parla, però les seves paraules són prejudicis respecte a les persones “diferents”. Aquesta és la història que explica “Mare només n’hi ha dues”, dibuixada per la congolesa Fifi Mukuna i part dels còmics de la col·lecció “Ports. Immigració i ampliació d'Europa”. “Ports” és un projecte finançat per la Comissió Europea que, a través de sis còmics dibuixats per artistes africans, narra la situació de la immigració en el continent després de l'ampliació de la Unió Europea.

Els països socis del projecte, Itàlia i Espanya, que representen els ports d'arribada tradicionals, més les noves fronteres europees, Malta i Xipre, són els escenaris de les propostes. “Mare només n’hi ha dues” exposa una situació quotidiana que mostra com els immigrants, malgrat el paper fonamental que exerceixen en la societat, són figures febles sovint víctimes dels prejudicis i la discriminació. Cada còmic s'ha elaborat a través d’un laboriós procés: investigació i estudi de prejudicis per part d'experts, elaboració de relats per guionistes, dibuix de les propostes i difusió a través de revistes, webs i exposicions.

Extret de Canal Solidari (Olga Berrios)

1 comentario:

Portobello dijo...

Me parece una propuesta muy inteligente y necesario. Es hora que nos demos cuenta que la sociedad está cambiando y la globalización se está haciendo realiadad con los flujos migratorios. Por lo tanto los concepto y prejuicios tienen que cambiar y una buena manera de empezar en con los que manejan los niños, ya sea en la escuela o en su tiempo libro, comics,libros, películas, dibujos animados...etc. Estos proyectos son necesarios.