miércoles, enero 22, 2014

El PSC i la democràcia interna


L’enfrontament que han mantingut fins fa poc temps el PSOE i el PSC va estar a punt d’acabar amb un trencament dramàtic, que no hauria tingut retorn possible. Hi van haver veus molt influents dins del partit espanyol que defensaven amb entusiasme la ruptura; però els líders actuals dels dos partits han tingut clar en tot moment que consumar el divorci allunyava sine die la recuperació de la credibilitat i, encara més, la possibilitat de guanyar unes eleccions generals i tornar al govern de l’Estat. Aparentment, l’acord entre els dos dirigents, beneït per la nova líder de la potent federació andalusa, l’hauríem d’entendre com un contracte que permetria, sobre el paper, salvar la cara i el futur als dos equips. En la pràctica, però, el cert és que per evitar que el PSOE ressuscités la seva Federació Catalana, el que han fet Pere Navarro i els seus ha estat convertir de facto el PSC en la nova federació catalana del PSOE. És una incongruència, sobretot venint de l’únic primer secretari que s’ha atrevit a ordenar al seu grup parlamentari al Congrés que trenqués la disciplina de vot. Un bon exponent del què ha estat fins ara la trajectòria de Pere Navarro al capdavant del partit.

El PSOE i Antonio Balmón l’han convençut que calia redreçar les coses i dotar de coherència la política del PSC. Sens dubte, en l’actual situació a Catalunya, quan la defensa del dret a decidir ha substituït tota la resta de dialèctiques polítiques i ideològiques (malgrat els esforços d’ICV-EuiA), aclarir les posicions en aquest terreny li pot permetre al PSC aturar la davallada permanent d’intenció de vot. El que difícilment aconseguirà amb aquest desgavell serà recuperar el terreny perdut. I, sobretot, hauran de passar dècades abans no siguin capaços els socialistes catalans de tornar a aportar 25 diputats al Congrés dels Diputats, per a la governabilitat d’Espanya. En temps de tribulació, encara és més inviable nedar i guardar la roba. El PSC acaba de llençar per la borda tota una llarga història de socialisme catalanista. Com ja ha assenyalat algú, en aquesta decisió de Geli, Elena i Ventura no hi ha cap mena de transfuguisme, és tot un partit polític (o sigui els altres 16 diputats i diputades) qui ha convertit el seu vot en un autèntic transvestisme polític i ideològic.

El que està passant avui al PSC és el triomf de persones que sembla que enyorin els seus anys d’iniciació en la militància política en organitzacions d’extrema esquerra; les mateixes que des del punt de vista organitzatiu, confiaven cegament en el centralisme democràtic. Sembla que aquí és on tornem a ser, o on alguns desitjarien que tornéssim a ser: un cop consumada la votació en el consell nacional, queden anul·lats per reial decret els compromisos electorals i la tradició catalanista del partit i qui gosa remarcar-ho és acusat de traïdor i condemnat al foc etern.

 

 

No hay comentarios: