miércoles, junio 27, 2007

Partit Demòcrata/Partit Socialista

La història és ben curiosa. Capriciosa, més aviat.

Repasso aquests dies lectures antigues, concretament els magnífics llibres sobre la història dels Estats Units de Gore Vidal. Una lectura crítica del què han fet les classes dirigents dels Estats Units, des de dintre. [La Rahola i companyia no podran dir que es tracti d'antiamericanisme, si ho ha escrit un home dels EUA].


I amb què em trobo? Resulta que Franklin Delano Roosevelt, l'únic president que ha guanyat tres eleccions seguides i que ha estat president en quatre mandats consecutius, va voler fundar un Partit Socialista. En va estar a punt.


El què em sembla més curiós, és que això va ser just quan acabava de guanyar les eleccions de 1940 (les segones). Abans, havia guanyat a Wendell Willkie les primàries dins del Partit Demòcrata, tot i que Willkie anava per davant en les enquestes perquè s'oposava clarament a la intervenció USA a la segona guerra mundial.


O sigui, que FDR era president pel Partit Demòcrata i, just després de les eleccions, va i li proposa al seu rival Willkie de fundar el Partit Socialista.


Ironies de la vida!

5 comentarios:

José Luis López Bulla dijo...

Admirado Alex: ¿qué conclusión debo sacar de esta noticia? Me interesaría conocerla. Saludos. JLLB

Àlex Masllorens dijo...

Amigo José Luis,
A mi las conclusiones me gusta que las saque cada cual. Es mucho más divertido.
Recuerdos y a ver cuando nos vemos.

Àlex Masllorens dijo...

Yo, socialista hasta la muerte! (aunque, ni un día más... com dèia aquell)

Fallarás dijo...

Bueno, Masllorens, tampoco hace falta ponerse tan intenso. Como dijo aquel (opinión que comparto), cualquier persona inteligente sólo puede ser socialista y republicana.
¿Qué, si no?
El problema es cuando echas un ojo a todos los que se consideran así y te preguntas qué tienen en común contigo.

Moisès Rial Medina dijo...

Prohibeixen venda d´ "El jueves", per aquesta caricatura del fill de l´hereu de Franco


Fins aquí podiem arribar. En suposada democràcia, on un d´aquests que han fet un acte judicial de segrestar l´exemplar d´aquesta setmana d´"El jueves", que haurien d´ésser competents en el marc constiucional, recordar-los:

Article 20 de la constitució espanyola, referint a la llibertat d´expressió
article 20.1.a)Es reconeixen i es protegeixen els drets a expressar i difondre lliurement els pensaments, les idees i les opinions mitjançant la paraula, l´escriptura o qualsevol altre mitjà de reproducció
article 20.1.b) Es reconeixen i es protegeixen els drets a la producció i a la creació literària, artística, científica i tècnica
article 20.2. L´exercici d´aquests drets no pot ser restringit per mitjà de cap tipus de censura prèvia.

I com els defensors de la monarquia com a símbol anacrònic treure el dret a l´honor, a la intimitat, a la imatge pròpia, recordar que com a personatges públics que entre tots els paguem 8,8 milions d´euros anuals estan exposats a la consideració, debat i expressió lliure d´opinió. O la conclusió és simple: L´estat espanyol, i en aquest cas deixen en evidència que una part representativa de les altes instàncies judicials, encara ni tan sols ha fet el pas cap a la plena transició democràtica, i ens col.loca en països de monarquies on s´asetja la llibertat d´expressió com Xina, Sri Lanka, Egipte, Iran, Turquia...etc que recull informe d´Amnistia Internacional i que en proper informe anual per aquest i d´altres casos obligarà a sortir-hi també l´estat espanyol.

En concret sota el titular en vermell amb paraules "2.500 euros por niño", que fa referència a l´ajuda que el govern estal va a atorgar a les families per cada fill que neixi, el hereu a la successió monàrquica espanyola diu a la seva dona: "¿Te das cuenta? ¡Si te quedas preñada esto va a ser lo más parecido a trabajar que he hecho en mi vida!".

Els delictes contra la Corona, previstos en el Codi Penal, poden ésser sancionats amb penes de fins dos anys de presó pels qui cometin calumnies o injuries contra el Rei espanyol o contra els seus descendents.

La Justícia espanyola demana a sobre al director de la publicació que identifiqui als autors de la caricatura. Així, amb aquest fets anacrònics d´absència de llibertat d´expressió, el republicanisme encara agafarà popularment més força, malgrat la claudicació monàrquica de PSOE,CIU i PP, davant la subordinació als hereus que varen jurar els "principios del movimiento franquista" i els seus descendents. La tercera república, cada cop més aprop com més casos així, com a pas previ a la proclamació de nou de la república catalana independent.

En Joan Tardà, el diputat al Congrés d´ERC ha reaccionat fent aquestes contundents declaracions.
Només emplaçar als 285 blocaires de la XARXA REPUBLICANA, com a acte de defensa de la llibertat d´expressió ipropis del republicanisme, instar-los a també reproduir la portada confiscada via internet o al respectiu bloc personal.

www.llibertats.cat